Tiotips.nu


Val 2014


Val 2014

Val 2014 - valåret 2014 brukar benämnas som ett supervalår. Detta eftersom 2014 bjuder på val till riksdag, kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och Europaparlamentet. Det är första gången som detta inträffar sedan Sveriges inträde i EU 1995. Riksdagsvalet i Sverige kommer att genomföras under söndagen den 14 september.
 
Vid detta val kommer riksdagen för mandatperioden 2014–18 att väljas. Det blir första gången som riksdagsval hålls den andra söndagen i september, istället för som tidigare den tredje. Anledningen till denna ändring är att en ny regering från och med 2014 får ytterligare en vecka på sig innan statsbudgetpropositionen ska ha lämnats till riksdagen.
 
EU-valet , valtester, 2014
 

Opinionsundersökningar - valet 2014

Det finns flera opinionsinstitut och företag som regelbundet genomför opinions-undersökningar inför valen 2014. I tabellerna ses de största valundersökningarna som har gjorts mellan januari och in i augusti. Tabellen visar att både Kristdemokraterna och Centern har vänt den negativa utvecklingen och frekvent ligger över den viktiga 4%-spärren.
 
Med undantag för en mätning i januari, har Alliansen legat mellan 11-26% efter de Rödgröna, om man räknar bort partier som hamnar under 4%. I augusti har dock avståndet krympt till mindre än 10% vid flera tillfällen. I den allra senaste mätningen här var det dock nära 15% igen.
 
val 2014 - opinionsundersökningar
OBS! I tabellen ovan, som visar partisympatierna mellan maj och augusti, visas FI separat och "Övriga totalt" är övriga partier inklusive FI.

annons
 
 
opinionsundersökningar valet 2014, eu-valet, SIFO, Demoskop, Novus, Ipsos, bästa parti, tabell
 
 
Om du är intresserad av hur förra valet slutade och vill veta mer om hur varje kommun röstat i riksdagsvalet ända sedan 70-talet, se vår sida om Valet 2010. Vår artikel om opinionsundersökning, visar alla större väljarbarometrar sedan hösten 2010.
 


Valtest 2014 Riksdagsvalet - testa dina åsikter och hitta ditt parti

SVT.se finns alla folkvalda politiker och deras åsikter i valkompassen som genomfördes inför valet 2010. Tjänsten är uppbyggd på enkäterna som samlades in till tjänsten Valpejl. Nu kan du testa dina åsikter och hitta ditt parti genom att göra SVDs valkompass. Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är en av tre personer som varit med och designat valtestet, som tycks gälla enbart Riksdagsvalet 2014 och inte valet till Europa-parlamentet. SVD's valtest innehåller 25 frågor och du kan välja att inte ta ställning i max tre av dessa. I slutet har du möjlighet att välja ut de tre viktigaste frågorna. Möjligen finns det de som tycker kärnkraftsfrågan är viktigare än frågan om licensjakt på varg. Läs också: Valtest 2014
valtest riksdagsvalet 2014, valkompass, välja rätt parti, politik
Val 2014 test

 

EU valet 2014 - valtester

Inför EU-valet hittade vi ett par gedigna valtester. SVT's valtest Kompassen innehåller 28 frågor. I SVT's valtest kan man ange vilka frågor som är extra viktiga, vilket vi tycker borde är en klar fördel mot andra test. Till varje fråga finns också argument som är för respektive emot, vilket kan ge dig en god vägledning, om du är osäker på din åsikt. Aftonbladets EU-valtest innehöll 30 frågor och kallades för Valkompassen, men här kunde du inte vikta frågorna på något sätt för att visa hur stor betydelse de har för dig som väljare.
 
I filmen här ses hur de politiska partiernas röster fördelades per län i det förra EU-valet 2009. Röda värmefläckar symboliserar det eller de län där partiet har störst sympatier. Här är även Junilistan, Feministiskt Initiativ och Piratpartiet med. Vi rekommenderar att visningen sker på helskärm och gärna i HD-kvalitet.
 Relaterade tips
Det finns inga relaterade tips just nu.

Sekretesspolicy

|

Om Tiotips.nu